Päivi Kangasmäki

Eikö voida jo siirtyä sääntelytaloudesta?

Suomen valtio on suuntaamassa 1.6 miljardia euroa kärkihankkeisiin, joilla mm. edistetään kasvua valikoiduilla toimialoilla. VATT ylijohtaja Anni Huhtalan mukaan kärkihankkeiden vaarana on, että ylläpitävät vanhoja rakenteita. Valtion tulisi tukea useita toimialoja ja poistaa kasvun esteitä sen sijaan, että keskitytään muutamaan toimialaan (Kauppalehti 23.9.2015).

Suomalaiset omistajat ja yritykset toimivat globaaleilla markkinoilla, jonka muutosvauhti on nopea. Suunnitelmatalous ja vanhat tukirakenteet voivat olla tässä yhtälössä olla pikemminkin kilpailukyvyn este.  

Yritystukia on jaettu Suomessa tällä hetkellä jo 1.5 miljardia vuosittain. Tuotantotuet ovat kohdentuneet muutamiin suuryrityksiin tai matalan tuottavuuden yrityksiin ja estäneet siksi Suomen teollisuuden uudistumista kilpailukykyisemmäksi. Tehokkainta olisi poistaa verorahoilla rahoitetut tuotantotuet ja  tehdä omistaminen, yrittäminen ja investoiminen nykyistä kannattavammaksi esimerkiksi verotuksen keinoin. 

Hyvin toimiva rahoitusjärjestelmä tehostaa rahoituksen välitystä, pienentää siihen liittyviä kustannuksia ja nopeuttaa kokonaistuottavuden kasvua.  

Omistajien kasvuhakuisuus ja kynnys listata yritys pörssiin on vakava ongelma Suomessa. Finanssisektorin ylisääntely kiristää nimenomaan yritysrahoitusta. PörssiyhtiöIden sääntely, raportointivelvoitteet ja valvonta on laadittu suurten kansainvälisten konsernien näkökulmasta, vaikka yhtiöiden kokoero voi olla tuhatkertainen. Ylisääntelystä ja siihen liittyvistä kustannuksista on tullut merkittävä pörssilistautumisen este Suomessa. 

Monopoleja tai luvanvaraisuutta purkamalla saisimme luotua uutta liiketoimintaa. Media-alan murroksessa Ylen tukeminen verorahoilla on kyseenalaista Suomen kilpailukyvyn kannalta. Helsingissä vuonna 2015 paikallinen ELY -keskus ohjaa pääkaupunkiseudun taksiliikennettä samaan aikaan kun maa huutaa uusia yrittäjiä. Markkinoiden vapauttamisen kautta saisimme luotua uutta liiketoimintaa kuten Onnibus ja linja-autoliikenteen sääntelyn vapauttaminen on jo osoittanut. Eikö voida jo siirtyä sääntelytaloudesta?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tällä globaalisten resurssien tuhoamisvaudilla joudutaan ennemmin tai myöhemmin säännöstelytalouteen. Ellei kaaos ehdi levitä niin pitkälle, ettei sekään enää ole mahdollista.

Petteri Hiienkoski

Hyvä pointteja!

Jaa'a. Miten saada hallitusherroille perille viesti, että elonkeinorakenne on Suomressa muuttunut ja ainakin suorat yritystuet vääristävät tervettä kilpailua ja luovat tehottomuutta.

Maahan on syntyny ja syntyy pieniä palvelualan yrityksiä, jotka toimivat myös vientisektorilla.

Lainaraha on nyt halpaa, mutta rakenteellisia kannustimia yrityskokojen kasvattamiseen ja investointeihin kaivattaisiin.

Käyttäjän PiviKangasmki kuva
Päivi Kangasmäki

Kiitos kommenteista. Pienenä, vientivetoisena maana Suomen kilpailuetu tulee ketteryydestä ja nopeudesta reagoida maailmantalouden muutoksin. Kilpailemme parhaista yrittäjistä ja investoinneista. Kasvuhakuiset yritykset hakeutuvat yritysmyönteiseen maahan. Suomella olisi nyt loistava mahdollisuus vapauttaa valtavaa sääntelyä, luoda tätä kautta liiketoimintamahdollisuuksia ja uudistaa talouden rakennetta. Tähän ei tarvita raskaita tuotantotukia. Palveluala ja digitalisaatio on loistava esimerkki skaalautuvasta liiketoiminnasta. Säännellyn toimialan yhdistäminen digitalisuuteen saisimme luotua uusia pilottimarkkinoita suomalaisille tuotteille ja osaamiselle. Meillä on nyt yritysmyönteisin hallitus pitkään aikaan. Markkinat kyllä hoitavat kasvun kun liiketoiminnalle annetaan parhaat edellytykset.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ei muuta kuin sanon että monella muullakin länsimaisella eurooppanmaalla on yleisradion (yle) kaltainen julkinen media kuten britannialla (bbc), ranskalla (France), ruotsilla (svt), tanskalla (dr), virolla (err) ja jopa venäjällä (vgtrk). Yhtiöillä yhteistä on se että niiden lähetyksissä ei esiinny mainontaa ja ovat EBUn perustajajäseniä. Suomen yleisradion lakkauttaminen tai kaupallistaminen olisi länsimaissa suurempi skandaali kuin se että venäjä rajoittaa lehdistön ja median vapautta.

Toimituksen poiminnat